Blog2_PeakMoment_Uncertainty_NL_720x530px.jpg

Met je kind praten over zijn zorgen

Hoe weet je of kinderen zich gestrest of onveilig voelen? Hebben ze het moeilijk? Emotioneel? Sociaal? Op school? Of hebben ze het op een andere manier moeilijk? Op welke signalen kun je letten?

Helaas is er niet één signaal om op te letten. Maar het is altijd een goed idee om elke dag wat tijd vrij te maken om te praten met je kind. En dan niet alleen over wat er gegeten wordt of over huiswerk. Praat over het leven, over ideeën, over hoe je kind zich voelt. En luister. Let extra op je kind als je denkt dat hij zich anders gedraagt. Probeer dan een ontspannen moment te vinden om daar naar te vragen.

Open met elkaar praten, is gemakkelijker als je een positieve relatie hebt met je kind. Laat ook merken dat je het fijn vindt om tijd samen door te brengen. Het is heel gemakkelijk om in een valkuil te lopen en alleen aandacht te geven als je kind iets doet wat je niet leuk vindt. Probeer hem juist te laten weten dat je er altijd bent om te luisteren. Wil je kind ergens over praten? Stop dan met wat je zelf doet en geef je kind aandacht. Lukt dat niet meteen? Bijvoorbeeld omdat je werkt? Maak dan zo snel mogelijk tijd vrij voor je kind.

Het is belangrijk voor kinderen om hun zorgen open met hun ouders te bespreken en antwoord te krijgen op hun vragen. Hoe reageer jij meestal als je kind gestrest is over iets? Kinderen maken zich soms zorgen over iets dat voor volwassenen onbelangrijk lijkt. Ze kunnen denken dat je hun gevoelens niet serieus neemt. Of misschien zijn ze juist bang dat je overdreven reageert en heel boos wordt. Soms willen kinderen of tieners gevoelens van verdriet of zorgen niet laten zien, omdat ouders overstuur raken van de gedachte dat hun kind zulke emoties heeft.

Het kan moeilijk zijn om de juiste balans te vinden. Je kunt niet de beste vriend van je kind zijn, omdat je grenzen moet stellen. Maar je wilt ook niet dat je kind denkt dat hij je niets kan vertellen, omdat je het niet zal begrijpen. Het is dus belangrijk om je kind te laten weten dat hij met jou over alles kan praten, ook over ongemakkelijke onderwerpen. Als hij je iets vertelt waar je van schrikt, neem dan je tijd en blijf rustig. Overweeg verschillende opties. Misschien moet je afspreken om er later verder over te praten.

Als je kind wil praten, luister dan. Vertel je kind niet hoe hij zich moet voelen. Wijs zijn gevoelens niet af, door bijvoorbeeld te zeggen: ”Maak je daar maar geen zorgen over” of “Ik snap niet dat je dat een probleem vindt”. Geef geen oordeel, maar luister.

Soms hebben we als ouders de neiging om de problemen van onze kinderen over te nemen en het voor hen op te lossen. Maar we kunnen kinderen juist helpen om hen zelf problemen te leren oplossen. Er zijn cursussen van Positief Opvoeden, Triple P, die ouders tips en ideeën geven om probleemoplossend denken bij kinderen en tieners te stimuleren. Dat houdt in dat je je kind een aantal mogelijke oplossingen laat bedenken en vervolgens helpt te kiezen welke hij kan proberen. Kinderen helpen bij het oplossen van problemen, betekent hen helpen zelfstandig te zijn, terwijl je precies de hulp geeft die ze op dat moment nog nodig hebben.

Wil je meer tips hoe je kinderen kunt leren omgaan met hun zorgen en emoties? Vooral nu tijdens de coronacrisis? Ga dan naar Positief Opvoeden. In veel regio’s kun je gratis hulp krijgen. Vraag daarvoor meer info bij het wijk- of buurtteam, consultatiebureau of JGZ.